Gezonde weide en stal

 

Neem een kijkje in onze webshop voor meer info /bestellingen

Een vitaal paard begint met een gezonde bodem!

 

EM ( Effectieve Micro-organismen) in de paardenhouderij.

Omdat wij de EM produkten een goede aanvulling vinden op ons assortiment, zijn deze nu ook bij ons verkrijgbaar!

 

Het doel van het EM systeem is om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, door middel van de kringloopaanpak 'bodem- plant- dier- mest'. Door deze aanpak zullen deze bodems weer ruwvoer gaan produceren met een door de natuurgedoseerde hoeveelheid energie en mineralen. Goed ruwvoer vormt de basis voor de gezondheid van het paard.

De filosofie en overtuiging is dat bij duurzame landbouw een goede bodemvruchtbaarheid centraal moet staan. Een goede bodemvruchtbaarheid produceert voldoende gezonde voeding, waardoor de natuurlijke weerstand in mens, dier, plant en bodem wordt verhoogd en ziekten minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

 

Invloed van Effectieve micro-organismen op het stalklimaat.

Door regelmatig de stallen en de mest te enten met EM, wordt het stalklimaat positief beinvloed. De vorming van ammoniak wordt onderdrukt. Dit resulteert in een lagere belasting van de luchtwegen bij de paarden. Ook vindt er een snellere vertering van de mest plaats.

 

Verhoging weerstand in de kringloop bodem-plant- dier- mest.

De meeste bodems worden gekarakteriseerd op hun chemische en fysische eigenschappen, weinig aandacht is besteed aan de microbiŽle eigenschappen. Terwijl juist het beheersen van het microbiŽle evenwicht in de bodem, groei, opbrengst en gezondheid van de gewassen kunnen bevorderen. Door het regelmatig enten van EM wordt de microbiŽle diversiteit van de bodem verhoogd. Wanneer EM zich eenmaal in de bodem heeft gevestigd kunnen de individuele eigenschappan van verschillende micro-organismen tot uiting komen.

 

Het 'ontsmetten' en schoonmaken met geactiveerde Effectieve micro-organismen ( EM-A)

Geactiveerde Effectieve micro-organismen zijn effectief om stallen, borstels, dekens en andere materialen te 'ontsmetten'. Het is niet agressief voor mens dier en materiaal. EM-A is een mix van goede micro-organismen en wordt verdunt met met lauwwarm water. Ze gebruiken o.a. het vuil als voedsel om zich te vermenigvuldigen. Door te enten met EM-A worden de positieve micro-organismen gestimuleerd met als gevolg dat de ziekteverwekkende worden onderdrukt.

 

Van 1 liter EM-I ( inactief) samen met 1 liter rietsuikermelasse kun je 20 liter EM-A (actief) maken.

EM-A dient nog verdunt te worden met water.

Gebruik in de stal: verdunning 1:20

Verdeel minimaal eens per week 100ml  per vierkante meter over de strolaag.

Weidebehandeling: verdunning 1:1000

Sproei ieder jaar verspreid over minimaal 5 keer per jaar, 100 liter EM-A per ha. over de weide.

Dit komt overeen met 5 liter EM-I.

 

Ook verkrijgbaar in 10 liter kannen.

  

Edasil Kleimineralen

Voor het verbeteren van de structuur en mineraalhuishouding van de bodem.

Een optimale structuur van de bodem is van essentieel belang voor het functioneren van de processen in de bodem. Een goede lucht-waterhuishouding zorgt ervoor dat een bodem bij droogte water langer kan vasthouden en bij nat weer het overtollige regenwater kan afvoeren, zodat er geen plassen ontstaan. Tevens warmt zo'n bodem snel op en koelt relatief langzaam af.

Edasil kleimineralen bezitten door hun specifieke plaatjes structuur een enorm zwelvermogen en hebben de capaciteit om grote hoeveelheden water en voedingsstoffen te binden. Daarnaast bevatten zij alle sporenelementen in een evenwichtige dosering.

 

 

Toepassing:

Stal: 25-50 gr. Edasil per vierkante meter over de strolaag.

Weiland: Strooi ieder jaar 200 kg. per hectare over de weide.

 

 

 Ostrea Zeeschelpenkalk

Voor en stabiele pH

Een juiste pH is van groot belang voor het functioneren van de processen in de bodem. Indien een bodem te zuur wordt heeft dit een opbrengstverlagend effect voor de gewassen, ook kunnen gewassen gebreksverschijnselen van mineraal- en sporenelementen vertonen. Zure gronden verliezen de kruimelstructuur; ze worden nat, koud, slempen dicht en kunnen bij droogte verkorsten.

 

 

Toepassing:

Strooi eens per 3 jaar 500-1000 kg. Ostrea zeeschelpenkalk per hectare over de weide

 

 

Vulkamin

Voor een beter stalklimaat

Vulkamin is een oergesteentemeel, het levert de bodem waardevolle minerale stoffen en broodnodige sporenelementen voor een goede weerstand van de planten tegen allerlei ziekten en plagen. Gebreksverschijnselen worden hierdoor opgeheven en het natuurlijke evenwicht wordt hersteld. De uit mest afkomstige ammoniak wordt direct aan het oergesteentemeel gebonden. Hierdoor vermindert de geur en wordt het stalklimaat aanzienlijk verbeterd. De vliegenplaag wordt vermindert, terwijl tegelijkertijd de mest verrijkt wordt met minerale stoffen en sporenelementen. Daarnaast versnelt het de omzetting van mest.

 

 

Toepassing:

Stal: 250 gr. per vierkante meter. 

Weiland: Eens per jaar 500 kg. per hectare. 

 

 

Powered by Klaas Feuth Login
Laatste update:
July 29. 2014 12:14:41